Piata de transporturi din Europa este intr-o continua expansiune. In contextul cresterii comertului la nivel european, se inregistreaza o nevoie tot mai mare de transportatori. Din aceasta cauza, companiile gasesc ,,portite” legislative pentru a-si spori profitabilitatea, angajand soferi din estul Europei. In schimb, conditiile de munca lasa de dorit. Contractele de munca se fac pe salarii minime in tarile de origine, iar restul banilor se incaseaza pe diverse cai.
Ferderatia Europeana a Lucratorilor din Transporturi reactioneaza la toate aceste practici si lanseaza o petitie pentru a determina Comisia Europeana sa ia masuri in privinta practicilor defectuase si neconcurentiale promovate de unele companii de transport. Aceasta petitie nu urmareste impunerea de interdictii pentru soferii est-europeni, ci alinierea standardelor de lucru intre soferii estici si cei occidentali. In concluzie, este vorba despre imbunatatirea conditiilor de munca pentru soferii est-europeni. Nimeni nu ar dori ca soferii est-europeni sa nu mai lucreze pentru companii straine, deoarece in Europa exista oricum un deficit destul de ridicat de soferi profesionisti.
CUM PRIVITI ACEASTA MASURA? COMENTATI LA SFARSITUL ARTICOLULUI.
In continuare am tradus prezentarea de pe pagina oficiala de Internet a acestei initiative – https://www.fairtransporteurope.eu/about:
Fair Trainsport Europe este o initiativa de imbunatatire a conditiilor de lucru pentru lucratorii europeni din industria tarnsporturilor. Acestia sunt lucratorii care tin Europa conectata, dar isi desfasoara activitatea in conditii din ce in ce mai slabe, chiar inumane. Sunt mereu presati sa lucreze mai mult, mai repede si pentru mai putini bani, beneficiind de minime (sau inexistente) masuri de siguranta prevazute prin contract. Obiectivul acestei initiative este de a atrage indeajuns de multa atentie asupra acestui subiect important si de a-l pune pe agenda Comisiei Europene. Pentru a putea reusi acest lucru, avem nevoie de cat mai multe semnaturi in favoarea demersului nostru. Ne dorim semnaturi pentru un transport corect, din partea tuturor lucratorilor implicati in industria de transport (nu doar soferi) si din partea oricaror cetateni care sustin aceasta cauza. O unealta centrala pentru initiativa ,,Fair Transport Europe” este instrumentul UE denumit ,,European Citizens’ Initiative – ECI” (Initiativa Cetatenilor Europeni). Daca cel putin un milion de cetateni europeni semneaza petitia, putem determina Comisia Europeana sa faca modificarile legislative necesare pentru un transport mai corect. Aceasta initiativa se bucura de suportul ,,European Transport Workers’ Federation (ETF)” – Federatia Europeana a Lucratorilor din Transporturi, ce reprezinta peste 3,5 milioane de lucratori in transporturi din peste 230 de asociatii de transportatori din 41 de state europene.
De ce este necesara aceasta initiativa?
Transporturile sunt o componenta vitala a economiei europene. La nivel comunitar, in sectorul de transport lucreaza peste 11 milioane de oameni – aproximativ 5% din forta de munta a Uniunii. In ultimii ani, UE a facut pasi importanti pentru armonizarea pietei de transport din Europa.
Armonizarea si eliminarea barierelor (fie ele tehnice, administrative sau legislative) sunt importante pentru a facilita in mod concret libera circulatie a marfurilor si persoanelor in cadrul Comunitatii. Odata cu deschiderea pietei bunurilor si serviciilor, piata muncii a devenit un loc de intalnire pentru lucratori de diferite nationalitati, culturi si trepte salariale. Cu toate acestea, procesul de liberalizare nu a fost acompaniat de un proces de armonizare sociala. Ba chiar din contra, conditiile de angajare si de lucru se afla pe o abrupta panta descendenta, afecatand tot segmentul de transporturi. In fiecare an, lucratori din diverse state (migranti) sunt angajati in sectorul de transport fara a beneficia de protectie sociala. Acestia primesc salarii foarte mici si sunt nevoiti sa locuiasca in conditii inumane.
Principala cauza este reprezentata de faptul ca exista inca diferente semnificative intre categoriile sociale si salariale din diferite tari europene. Impreuna cu slaba si ineficienta implementare a actualei legislatii europene, acest lucru a creat brese in legislatie, ce permit raspandirea competitiei neloiale si a dumping-ului social. Practicile raspandite de dumping social trans-comunitar reprezinta o amenintare la adresa coeziunii europene si a bunei functionari a libertatii de miscare si de lucru in Comunitate. Astfel, sunt necesare standarde comune pentru conditii corecte de munca si acces la drepturi sociale in cadrul industriei de transport din Europa.
7 propuneri concrete
Initiativa ,,Fair Transport Europe” inainteaza sapte propuneri concrete, pe care Comisia Europeana le poate lua in calcul pentru a imbunatati conditiile de munca si pentru a securiza competitia loiala.
- In cadrul pachetului de masuri ce vizeaza mobilitatea fortei de munca (ce urmeaza a fi prezentat la sfarsitul anului 2015), sa se infiinteze un grup de consultare cu reprezentanti recunoscuti ai partenerilor sociali din cadrul sectorului de transport. Acest lucru este necesar pentru a se asigura implementarea eficienta a directivei 96/71/EC (directiva ce vizeaza lucratorii din spatiul Comunitar).
- Propunerea de pachete legislative stricte, pentru a preveni crearea de companii de tip ,,letter box” (cutie de scrisori). Companie ,,letterbox” = o companie care isi stabileste domiciliul intr-o tara cu fiscalitate mai redusa, avand aici doar o adresa de corespondenta. In acest timp, compania isi desfasoara activitatile comerciale in alte state, cu scopul de a diminua nivelul taxelor platite.
- Extinderea controlului si a implementarii actualei legislatii pietei de munca din domeniul transporturilor. Se au in vedere:
- O platforma europeana pentru monitorizare si inspectii privind respectarea conditiilor de munca
- Armonizarea sistemului de sanctiuni referitoare la legislatia europeana a muncii
- O directiva in legatura cu standardele minime pentru inspectia muncii
- Propunerea de reguli care sa puna capat formelor abuzive de munca in conditii precare.
- Propunerea de reguli pentru a stabili impartirea raspunderii intre lanturile de subcontractare.
- Modificarea directivei 2001/23/EC, pentru a clarifica conceptul de ,,entitate economica” si a include schimbarea de proprietate in cazul fuziunilor.
- (A 7-a propunere nu a fost listata pe site-ul oficial al campaniei).
Unde semnam?
Aceasta petitie se poate semna la urmatoarea adresa: https://www.fairtransporteurope.eu/