Thursday, June 13, 2024
HomeArticole / NoutatiPerchezitii in Arges si Dambovita. DIICOT a destructurat o retea de hoti...

Perchezitii in Arges si Dambovita. DIICOT a destructurat o retea de hoti de camioane, care actiona in Comunitatea Europeana.

Calendarul restrictiilor de circulatie pentru camioane in UE AICI

Conform anchetatorilor, prejudiciul se ridica la suma de 1,3 milioane de euro.

Pentru a ajunge la aceasta suma, suspectii au sustras marfa din camioane, intre anii 2015 – 2021, in parcari din Germania, Franta sau Austria.

Autorii aveau si calitatea de administratori ai unor societati comerciale, deplasandu-se cu camioanele pe teritoriul tarilor amintite, sub pretextul efectuarii de transport marfa. Insa, in timpul noptii, sustrageau din camioanele parcate bunuri de mare valoare: televizoare, alte electronice, imbracaminte, incaltaminte, motorina.

Marfa sustrasa din camioane era adusa in Romania, unde era vanduta la preturi subevaluate de catre apropiati ai suspectilor de furt.

La sediul DIICOT Dambovita au fost aduse la audieri 31 de persoane.

Comunicat oficial DIICOT:

La data de 23.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Investigații Criminale au efectuat un număr de 46 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Dâmbovița și Argeș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Concomitent cu activitățile desfășurate pe teritoriul României, au fost efectuate alte 11 percheziții domiciliare la locuințele unor membri ai grupului infracțional, pe teritoriul Germaniei.
În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2015 – 2021, pe teritoriul României, s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, în scopul comiterii de infracțiuni contra patrimoniului, aceștia săvârșind peste 100 de infracțiuni de furt calificat din TIR-uri aflate în diferite parcări pe teritoriul Germaniei, Franței și Austriei, prejudiciul fiind de aproximativ 1,3 milioane de euro.
Furturile au fost comise, în zona autostrăzilor A10 și A71, în sudul Parisului, iar în Germania în apropierea orașelor ‎Münster și Osnabrück.
Autorii furturilor care erau și administratori de societăți comerciale, sub aparența executării unor activități de transport, se deplasau în aceste state, iar pe timpul nopții sustrăgeau bunuri din alte camioane, aflate în parcări(cantități mari de televizoare, anvelope, biciclete, aparatură electronică, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, cantități mari de combustibil, etc.).
Bunurile furate erau transportate, ulterior, pe teritoriul României, unde erau comercializate către persoane cunoscute membrilor grupării, la prețuri cu mult sub valoarea reală a acestora, în scopul obținerii unor venituri ilicite.
Din investigațiile efectuate până în prezent, a rezultat faptul că liderii grupării erau cei care organizau deplasările în străinătate, asigurând logistica privind transportul și totodată participau activ la comiterea infracțiunilor de furt împreună cu ceilalți membri.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 31 persoane.
Cercetările s-au efectuat în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT) încheiate, la nivelul Eurojust, între DIICOT și autoritățile judiciare din Germania și Franța.
La acțiunea din România, au participat 5 jandarmi francezi, 5 polițiști germani și 1 ofițer din cadrul Oficiului European de Poliție EUROPOL.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Dâmbovița și BCCO Ploiești, al lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Dâmbovița – Poliția orașului Fineni, al luptătorilor din cadrul SAS Dâmbovița, al jandarmilor din cadrul IJJ Dâmbovița și IJJ Argeș.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments