Monday, April 15, 2024
HomeArticole / NoutatiNoua generatie de tahografe digitale, in dotarea camioanelor noi de la 15...

Noua generatie de tahografe digitale, in dotarea camioanelor noi de la 15 iunie 2019

Calendarul restrictiilor de circulatie pentru camioane in UE AICI

tahografe-inteligente-noua-generatie

In cadrul conferintei de prezentare a noilor tahografe digitale, producatorul american Stoneridge a detaliat cateva aspecte legate de recentele reglementari europene privind tahografele digitale de generatie noua. De la 15 iunie 2019, camioanele noi vor fi dotate obligatoriu cu tahografe inteligente. Va exista o perioada de 15 ani (2034) pana cand proprietarii de flote vor fi obligati sa detina pe fiecare camion un astfel de tahograf.

Noile tahografe inteligente vor fi dotate cu un modul care va citi date satelitare, cu ajutorul unei antene externe sau interne. La fiecare inceput si sfarsit de program, coordonatele geografice vor fi memorate. De asemenea, la fiecare 3 ore de condus, se va memora pozitia camionului, pentru control. Cu ajutorul acestor date, se va asigura o dubla verificare a datelor stocate de catre tahograf. Ora tahografului va fi de asemenea setata automat, cu ajutorul semnalului primit de la sateliti.

Comunicarea datelor la distanta

Datele din tahografele inteligente vor putea fi citite wireless, de la distanta, printr-o conexiune radio securizata (criptata). Vor acea acces la codurile de criptare a semnalului radio doar organele de control si service-urile autorizate. Astfel, autoritatile rutiere vor putea initia verificari preliminare ale camioanelor din mers, fara ca soferii sa observe acest lucru. Camioanele vor fi oprite pentru un control mai amanuntit doar daca vor exista suspiciuni de nereguli.

Consimtamantul soferilor pentru datele personale

Optional, noile tahografe inteligente pot fi dotate cu interfata de conectare ITS (Intelligent Transportation System), pentru a optimiza procesul de management al flotelor. Pentru transmiterea datelor soferului prin intermediul aceste interfate, va fi nevoie de consimtamantul acestuia pentru utilizarea detelor personale.

Un aspect important pentru soferi este ca tahografele inteligente vor lucra cu o noua generatie de carduri, asa ca soferii care vor conduce camioane noi dupa data de 15 iunie 2019, vor fi nevoiti sa isi schimbe cardul pentru tahograf.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments