Aceasta stire este valabila doar pentru soferii profesionisti din Statele Unite. Cu toate acestea, multe decizii adoptate acolo ajung sa fie aplicate si in Uniunea Europeana. De aceea este bine sa fim informati. Spuneti-va parerea la sfarsitul acestui articol.
Un tribunal din California a decis ca folosirea de camere video pentru supravegherea soferului profesionist (in interiorul cabinei camionului) nu reprezinta o ilegalitate si nu incalca intimitatea conducatorului auto. De asemenea, tribunalul a hotarat ca imaginile inregistrate de aceste camere video pot fi folosite pentru a se lua masuri disciplinare la adresa soferilor.
Conform deciziei tribunalului, inregistrarile din cabina pot fi folosite doar de catre angajator. Daca angajatorul decide sa foloseasca aceste inregistrari in scop instructional sau pentru a lua masuri disciplinare, este obligat sa ofere si soferului (sau reprezentantului legal – avocat) o copie a acestor imagini. In plus, pot fi inregistrate doar 30 de secunde inainte si dupa evenimentul care a dus la realizarea inregistrarii. Cu alte cuvinte, daca se intampla o tamponare, angajatorul are voie sa pastreze bucata de filmare care contine 30 de secunde inainte de tamponare, momentul tamponarii si 30 de secunde dupa tamponare.
Camerele video de supraveghere a soferilor au reprezentat un motiv de disputa intre soferi si angajatori. Marii transportatori din USA au instalat camere video care scaneaza trasaturile faciale ale soferului, cautand semne de oboseala (de exemplu, detecteaza cearcanele).
Camerele video de supraveghere a soferilor nu stocheaza ore intregi de filmare. Acestea filmeaza in reprize. De exemplu, sa zicem ca o camera este setata sa filmeze in reprize de o ora. Daca dupa terminarea reprizei de o ora nu este inregistrat niciun incident (franare brusca, tamponare, derapaj…etc), filmarea anterioara este stearsa automat din memorie. Sunt pastrate doar imaginile care surprind incidente, in ideea de a vedea cu ce se ocupa soferul in momentul incidentului (atipise, aranja cabina, cauta un cd cu muzica…etc).
Principala nemultumire vine din partea soferilor profesionisti americani. Acestia au declarat ca nu isi doresc in cabina o camera care sa ii filmeze si asupra careia sa nu aiba control in niciun fel. Multe companii de transport spun ca au dreptul sa isi supravegheze angajatii (soferii), atata timp cat acestia lucreaza in interiorul unui camion care apartine companiei, dar unii soferi vad acest lucru ca pe o invadare a intimitatii. Daca ne gandim ca o cabina de camion reprezinta pentru sofer nu doar spatiul de lucru, ci si spatiul in care dorm, mananca sau se recreeaza, atunci putem sa le dam dreptate soferilor care nu vor sa fie supravegheati.
Ce parere aveti in legatura cu acest subiect? Comentati mai jos: