Șoferi de tir | Angajări | Noutăți
Bine ați venit, dragi soferi!
După mult timp, am reușit să lansez această pagină, soferdetir.ro , dedicată exclusiv șoferilor comerciali. Am luat contact cu această lume a șoferilor în urmă cu 3 ani, când am hotărât că vreau să obțin categoriile C, D, E. Decizia a venit surprinzător, conducând pe A2 dinspre Constanța spre București, după câteva zile petrecute la mare. Eram șofer cu categoria B de la 18 ani (deci 4 ani vechime pe atunci) și îmi plăcea să conduc. Venind pe autostradă, de plictiseală am început să mă uit la TIR-uri și mi-am dat seama că au ceva ce ma atrage…ceva ce nici acum nu pot să descriu exact. Apoi, la intrarea in București de pe A2, am văzut multe camioane inscripționate cu “Școala de șoferi, categoriile C, C+E”. Ei bine, atunci am hotărât că o să fac școala de șoferi în paralel cu facultatea și poate vreodată voi avea nevoie de această calificare…cine știe? Pe de altă parte, abia vândusem ceva cumpărat cu mai multă vreme în urmă cu bani strânși de mine cu greu și am zis că banii obținuți aș vrea să îi investesc în ceva durabil, în viitorul meu. Asta ca să nu vă imaginați că mă dau banii afară din casă și pot să dau zeci de milioane așa ușor, când imi vine.
Școala de șoferi
Așa că în următoarele zile trebuia să aleg o școală și să mă înscriu. Pentru permisul de categoria B făcusem școala cu un instructor independent, pe care îl chema Scarlat (am uitat numele mic – parcă Florin). Am fost foarte mulțumit de instructor, am luat permisul din prima la vremea respectivă. Mi-am adus aminte că el aparținea într-un fel (în acte) de scoala de soferi TEO, chiar daca nu era angajat acolo. Am cautat pe Internet o gramada de scoli de soferi, care aveau diverse tarife, diverse camioane si autobuze de scoala. Pana la urma am hotarat sa merg inainte tot cu scoala TEO, avand o impresie buna lasata de primul meu instructor auto. Chiar daca pretul era foarte putin mai ridicat decat la alte scoli de soferi, nu am regretat alegerea. Am avut parte de instructori cu care m-am inteles foarte bine, iar camionul a fost ok (un MAN). Autobuzul avea 20.000 de km la bord, deci era practic nou. Nu era el chiar un Scania de ultima generatie, ci un Robus – produs pe la Resita – de care am fost extrem de multumit. Cred ca oricum nimeni din lumea asta nu ar pune un autocar de lux pentru invatat pe el. Acest Robus a mers foarte bine. Desi la inceput mi s-a parut ciudat de condus, vreau sa va spun ca acum ii duc dorul si daca as avea bani, probabil as mai plati niste ore ca sa ma mai plimb cu el 🙂
Poate credeti ca cei de la TEO m-au platit sa le fac reclama, dar va asigur ca nu am primit nici 50 de bani. Doar ca am ramas cu o impresie buna.
Voi povesti mai multe pe parcurs, la sectiunea dedicata incepatorilor, pentru ca poate informatiile mele vor fi de folos cuiva.
Oricum, dupa ce am luat permisul, am avut ocazia sa merg pe ruta Bucuresti-Atena in vacanta, avand un prieten de familie care are o firma de transport. Am ajuns sa cunosc si Europa de Vest, mergand pana in Franta, la Dinan…foarte aproape de Oceanul Atlantic. As vrea sa mai merg in curse cand timpul imi va permite..pentru ca deocamdata sunt ocupat cu facultatea.
Pot spune ca am cunoscut soferi profesionisti ba in realitate, ba citindu-le povestile pe Internet. Astfel am cunoscut problemele cu care profesionistii se confrunta. Acestea sunt in mare parte legate de angajari si mai apoi de conditiile de lucru si bani.
Marea parte a soferilor m-au surprins placut, pentru ca am descoperit oameni de bun simt, buni la suflet si de omenie. Probabil ca meseria de sofer de tir te educa sa fii asa. Pot sa va spun sincer ca nu am crezut ca soferia de cursa lunga poate sa fie atat de grea. Si partea interesanta este ca nu sofatul in sine este cel mai greu lucru, ci regulamentele, emotiile de la controale, incarcarile, descarcarile, eventualele probleme tehnice, gasirea unui loc de odihna dupa 5-6 seara, sub presiunea tahografului, care inregistreaza nemilos orice mica abatere. Toate chestiile astea te consuma, dar te si calesc. Pot sa spun ca soferii au poate una dintre cele mai grele meserii, desi doar cei care sunt in sistem stiu despre ce vorbesc. Si salariile din pacate nu sunt pe masura…chiar daca trebuie sa recunoastem ca sunt totusi salarii peste medie.
De exemplu un pilot de avion castiga mult mai mult, lucrand tot in transporturi, ca si soferii de tir. Dar majoritatea pilotilor sunt acasa seara, in aer nu au controale, avionul nu depaseste masa maxima autorizata sau dimensiuni maxime, iar timpii de lucru sunt respectati cu sfintenie. Ca sa nu mai zicem ca au si pilot automat, iar dupa decolare tot ce au de facut este sa schimbe din cand in cand 3 vorbe prin statia radio si sa comande cafele de la stewardese tinere. Nu vreau sa desconsider rolul lor, dar la sfarsitul programului un sofer de tir este de 3 ori mai stresat, dar si de 3 ori mai sarac decat un pilot.
Asa ca am luat decizia sa deschid acest site, unde un sofer de tir (si nu numai) sa gaseasca informatii, poze, sfaturi, legislatie si daca va exista audienta, poate voi furniza chiar interviuri.
Angajări șoferi
In egala masura, vreau sa dezvolt pagina ca un loc care sa usureze contactul intre companii si soferi, pentru angajari. Asa ca in masura in care vor exista doritori, voi face pe site o pagina speciala pentru angajari de soferi, unde voi posta informatii despre fiecare sofer, urmand sa promovez pagina in randul companiilor.
Daca exista si alte idei, eu astept propunerile voastre!
Sofer de tir